családfakutatás - kezdeti lépésekFőoldal
Családfakutatás az interneten
Családfakutatás rokonoknál
Adatok összegzése a levéltári kutatás előtt
Hasznos információk a levéltári kutatáshoz
Levéltári keresési technikák (információk, segítsé
Nemes, polgári és jobbágy családok kutatási módszeKeresés az interneten található adatbázisokban

Először érdemes körülnézni az internetes adatbázisokban, ugyanis ezekben számos értékes információkat találhatunk a felmenőinkre vonatkozóan. Leginkább a ritka vezetéknevű családok esetében lehet hasznos ez a fajta keresés, itt ugyanis van rá esély, hogy a saját felmenőiről fennmaradt iratanyagra lel rá a kereső valamelyik internetes adatbázisban.  Persze egyáltalán nem biztos, hogy a találati listában szereplő vezetéknevek valóban a kutató családjához tartoznak, de mindenestre érdemes feljegyezni, vagy kinyomtatni ezeket az információkat, ugyanis a későbbiekben még hasznunkra válhatnak. Amikor elakadunk a kutatásban, hasznos lehet átböngészni az adatbázisokból nyert információkat, hátha ötletet tudunk belőle meríteni továbbjutáshoz.

Amikor elkezdtem a családfakutatást, legelőször a Magyar Országos Levéltár (MOL) weboldalán (www.mol.gov.hu) található adatbázisokban kutakodtam, ami hihetetlenül sok segítséget nyújtott a későbbiekben. És ezekhez a számomra felbecsülhetetlen adatokhoz úgy jutottam hozzá, hogy ki sem kellett tennem a lábam otthonról!

Azt viszont hozzá kell tennem a történethez, hogy mind az anyai, mind az apai felmenőim meglehetősen ritka vezetéknévvel rendelkeznek, ennek megfelelően a keresést is viszonylag egyszerűbben véghez tudtam vinni, a találati lista kezelhető méretű volt. A kilistázott oldalakat lementettem a számítógépemre, majd később ki is nyomtattam, és kiértékeltem az adatokat. Sok-sok érdekes információt szereztem ezekből az írásos emlékekből, amelyek egy részéről a későbbiekben bebizonyosodott, hogy valóban az anyai ághoz tartozó őseimre vonatkoznak. A MOL adatbázisában talált feljegyzésekből, összeírásokból rengeteg plusz információt tudtam meg ezekről a felmenőimről, már nemcsak a nevüket tudom, hanem azt is, hogy kik voltak ők valójában, mivel foglalkoztak, honnan jöttek, hogyan jutottak hozzá a birtokukhoz, mi történt velük a különböző háborúkban, stb. Az adatbázis nélkül szinte kizárt, hogy valaha rátaláltam volna ezekre az információkra. Persze ahhoz több éves kutatómunkára volt szükség, mire időben visszajutottam az adatbázisban is szereplő őseimig.

 

csaladfa-kutatas

 

A Magyar Országos Levéltár (MOL) weboldala időközben különböző fejlesztéseken ment keresztül, és valamivel eltérőbb adatbázisokban lehet kutakodni, mint régebben, de így is ugyanolyan hatásosan lehet rákeresni a megtalálni kívánt felmenőinkre. A minap kipróbáltam a keresést a családom vezetéknevével, és csekély eltéréssel ugyanazokat az eredményeket kaptam, mint évekkel ezelőtt.

Tehát először mindenképpen érdemes felkeresni ezt az on-line adatbázist MOL honlapján az „Adatbázisok” menüpont alatt, ahol a „Collectio Diplomatica Hungarica” fülre kattintva lehet elkezdeni a keresést. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy gyakori vezetéknévvel (Kovács, Szabó, Molnár, stb.) történő keresés kezelhetetlen mennyiségű találati listához fog vezetni, és nagy valószínűséggel ezek az adatok nem lesznek használhatók a családfakutatás során.

Egy másik adatbázis, amelyben keresést végeztem a családom felmenőire vonatkozóan, a RadixFórum (www.radixforum.com). Ezen a folyamatosan bővülő weboldalon is számtalan hasznos információhoz juthatunk hozzá, amelyek előremozdíthatják a családfakutatást. Megtalálható itt Magyarország iparosainak és kereskedőinek címjegyzéke (1891), vagy a Magyar vasúti almanach és sematizmus (1911), de számos más adatbázisban lehet itt is kutakodni. Személy szerint ez a weboldal az apai ághoz tartozó felmenőim kutatásában nyújtott nagy segítséget. A szűrés eredményei mind olyan városra mutattak, amelyek a mai Szlovákia területén vannak, és a későbbiekben ki is derült, hogy az őseim valóban erről a területről származnak. A Radixforum találati listáján található személyek közül néhányat meg is találtam a levéltár mikrofilmjein.

A fentieken kívül érdemes még keresgélni a Google-ban, ugyanis más források is lehetnek, ahol rálelhetünk őseinkre.www.csaladfa-kutatas.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!